Tenul este precum o carte de vizită, dar una care oferă detalii despre starea sănătăţii noastre şi despre stilul de viaţă pe care-l avem, cu tot ce înseamnă alimentaţie, activitate fizică, influenţa pe care o au asupra noastră mediul înconjurător, mai mult sau mai puţin nociv, stresul şi chiar produsele cosmetice folosite. Toate greşelile şi obiceiurile nesănătoase se reflectă în aspectul pielii. Am vrut să ştim când procedăm incorect cu tenul nostru, care sunt semnalele pe care ni le trimite şi cum să evităm sau să ameliorăm alergiile acestuia stând de vorbă cu Iulia Preda (foto), specialistă în dermato-farmacie şi cosmetologie şi realizatoarea emisiunilor „Weekend GTV” şi „Noi să fim sănătoşi” de la Giga TV.
„Cu cât derma este mai uscată, cu atât porii se măresc”
– Care sunt cele mai frecvente greşeli şi obiceiuri cosmetice pe care le avem?
– Unele dintre cele mai frecvente greşeli cosmetice care, din păcate, tind să devină obiceiuri sunt să ne machiem pe un ten necurăţat şi să adormim seara cu tenul nedemachiat, pe motiv că suntem foarte obosite sau din lipsă de timp. Sunt două greşeli capitale, pentru că un ten care nu este curăţat zilnic şi căruia, cel puţin o dată pe săptămână, nu i se face un peeling, de preferinţă natural, este un ten predispus la îmbătrânire şi ridare prematură, aşa că recomand cu mare căldură să se ţină seama de acest fapt.
– De ce apar porii dilataţi şi cum trebuie evitat acest fenomen?
– Porii dilataţi apar de obicei în cazul tenului gras şi mixt, dar şi în cazul tenurilor mature sau deshidratate. Cu cât derma este mai uscată, cu atât porii au tendinţa să se mărească. Deci un ten cu porii dilataţi trebuie tratat special prin curăţări dese, hidratare şi folosirea măştilor adecvate.
– Cum şi de ce apar alergiile pielii?
– Alergia este o dereglare a sistemului imunitar, care are loc atunci când organismul este hipersensibil la un declanşator de mediu, numit alergen, şi reacţionează la acesta. Alergenii tipici sunt părul animalelor, polenul, chimicalele şi anumite alimente.
„În timpul somnului pielea îşi revine şi se regenerează”
– Le putem înlătura?
– Pentru a identifica alergiile, cea mai eficientă metodă este identificarea agentului care o declanşează şi evitarea lui. Uşor de zis, însă poate fi greu de izolat şi eliminat un alergen, deci uneori trebuie pur şi simplu să ne îmbunătăţim calitatea pielii, pentru a ne proteja împotriva alergiilor. Evitarea stresului este o metodă eficientă atunci când ne ştim alergici. Somnul şi orele de somn trebuie să fie respectate. În timpul somnului pielea îşi revine şi se regenerează. Apoi, trebuie să evităm curăţarea intensivă şi repetitivă a pielii, deoarece se pot elimina uleiurile naturale eliberate de piele şi se reduce capacitatea ei de a se vindeca singură. Chimicalele dure din loţiunile de curăţare şi săpunuri pot nu doar să constituie în sine alergeni, ci şi să cauzeze secreţia de sebum în exces de către piele ca şi scut de protecţie. Porii se pot astupa şi infecta, rezultând punctele negre şi coşurile. Întotdeauna spălarea trebuie făcută cu apă caldă în loc de fierbinte, iar îmbrăcămintea ce se poartă direct pe piele trebuie să fie din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Un alt gest ce poate duce la dispariţia alergiilor ar fi schimbarea cosmeticelor uzuale cu cele organice. Trebuie să evităm pe cât posibil chimicalele din produsele cosmetice, citind cu atenţie etichetele produselor cumpărate, de la creme şi până la şampoane.
„Alimente nocive: orezul, tărâţele, ovăzul, grâul, carnea roşie şi brânza”
– Ce ingrediente din aceste produse sunt periculoase?
– Dacă vă ştiţi alergici, trebuie să evitaţi următoarele ingrediente din cosmetice: parfumul, propil-glicolul, polietilen-glicolul (PEG), uleiul mineral (sau parafina), formaldehidele (imidazolidinil urea), fatalaţii (DEP, DEHP), metilul, propilul, etil-parabenul, sodiu-laurilul sau laureat-sulfatul (SLS). Multe dintre aceste substanţe apar inscripţionate pe etichetele celor mai comune produse cosmetice. Dar se poate însă să fiţi alergici şi la produsele naturale din cremă, şi atunci este de evitat s-o folosiţi. Dacă sunteţi alergici, trebuie să ştiţi şi la ce anume aţi dezvoltat alergia şi trebuie să fiţi atenţi.
– Cum poate influenţa regimul alimentar o alergie a pielii?
– Întotdeauna trebuie să aveţi grijă şi de regimul alimentar atunci când suferiţi de o alergie a pielii. Hrana acidă, de exemplu, poate potenţa eczemele. Cele mai nocive alimente sunt orezul, tărâţele, ovăzul, grâul, carnea roşie şi brânza. Este mult mai indicat să consumaţi alimente alcaline precum castraveţii, fructele uscate, verdeţurile, morcovii, spanacul, bananele şi cartofii. De asemenea, trebuie să evitaţi alcoolul, zahărul şi zaharurile rafinate, o dată cu produsele chimice iritante.
„Secreţia melcilor previne şi estompează ridurile“
– S-a tot vorbit despre binefacerile secreţiei melcilor. Despre ce este vorba mai exact şi la ce ne folosesc cremele cu această substanţă?
– Încă din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, femeile au apelat la tot felul de substanţe bizare, în speranţa că vor deveni mai frumoase. Dacă în epoca elisabetană rimelul conţinea fecale de liliac, astăzi ele au fost înlocuite cu coloranţi sintetici. Şi totuşi, unele componente utilizate în produsele cosmetice şi tratamentele moderne de astăzi conţin ingrediente la fel de bizare. Potrivit specialiştilor, substanţa fluidă pe care o secretă melcii are proprietăţi excelente de regenerare pentru piele şi ajută la prevenirea şi estomparea ridurilor.
„Un ten care nu este curăţat zilnic şi căruia, cel puţin o dată pe săptămână, nu i se face un peeling, de preferinţă natural, este un ten predispus la îmbătrânire şi ridare prematură”