Umflaturile dureroase si petele rosii care apar dupa piscatura insectelor se trateaza cu frunze verzi si preparate din plante
Insectele sunt un dusman sacaitor. Nu numai ca ne biziie si se aseaza pe alimente, dar ne ataca si pielea. Iar daca pentru unii o piscatura de insecta trece cu o usoara inflamatie, pentru persoanele alergice poate fi o tragedie. Ce faceau oamenii la sate cand erau muscati de un taun sau o viespe? Ce facem azi cand ne inteapa un paianjen? Medicina naturista are remedii pentru aceste suferinte neplacute la care ne expunem fara voia noastra.
-
Cum se scoate acul?
Tantarii, albinele, viespile, capusele, paianjenii se pot aseza pe piele, fie pentru ca ne-am nimerit in locul nepotrivit, fie pentru ca sunt hematofage. Piscatura poate fi extrem de periculoasa, in functie de veninul insectei, de ora la care ne-au atacat, de zona afectata si de predispozitia noastra la alergii. intepaturile de albina sau de viespe provoaca o durere ca de arsura, insotita de roseata si mincarimi de piele, fenomene ce dispar dupa 24 de ore. In mijlocul petei rosietice e un punct negru, unde se afla acul sau sacul cu venin. E bine ca pacientul sa ramana cat mai calm si tacut posibil, deoarece miscarea ajuta la imprastierea veninului in sange. Datul din maini grabit agita insectele, crescand riscul de noi intepaturi. Acul trebuie indepartat imediat, printr-o strangere rapida intre degete sau cu o bucata de leucoplast aplicata pe locul intepaturii care va fi dezlipita brusc. Nu se scoate cu pensa sau cu degetele deoarece aceasta ar putea mari cantitatea de venin intrata in circulatie.
-
In caz de alergie
In cazul mai multor intepaturi, umflatura este mare, bolnavul prezentand varsaturi, tulburari respiratorii, tremuraturi, accelerarea pulsului. Daca nu se acorda ajutor de urgenta, la persoanele alergice, intepaturile pot provoca moartea. Se aplica o punga cu gheata pe locul intepaturii pentru 15-20 minute, timp de 6 ore. Viespile inteapa adesea direct in vena, de mai multe ori, iar daca persoana este alergica la venin, intepatura poate duce la soc anafilactic, anxietate, frisoane, transpiratie si hipotensiune arteriala. Singurul remediu pentru a scapa cu viata este injectia imediata cu adrenalina. Deci, orice ati face, daca este muscata de albine o persoana alergica, aceasta trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la spital. Cele mai periculoase sunt intepaturile din jurul buzelor, limbii si ochilor. Nu numai albinele sunt periculoase, ci si tantarii. Piscaturile lor pot declansa edemul glotic, adica obturarea cailor respiratorii, scaderea tensiunii. Mai senisbili la tantari sunt copiii, deoarece au pielea mai fina si nu stiu sa se apare. Se scarpina pana isi fac rani care se pot infecta.
-
Feriti-va de capuse!
Capusele lasa dupa muscatura o zona rosie pe piele de dimensiuni mari. Dupa cateva saptamani, apar si simptome asemanatoare gripei: febra, dureri de cap, dureri in gat, ganglioni inflamati, oboseala, dureri musculare si transpiratie. Tratamentul consta intr-o cura de antibiotice timp de trei-patru saptamani. O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina probleme grave de sanatate. Altele insa, induc boala Lyme si un tip particular de menigoencefalita. Se gasesc de obicei in iarba inalta sau pe animale. Capusele trebuie indepartate imediat, se dezinfecteaza zona, iar in anumite cazuri, este necesar si un vaccin antitetanic. Persoanele alergice pot intra in soc anafilactic. Simptomele sunt asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii, si pot debuta inca din prima zi pana la 3 saptamani. Paralizia apare daca muscatura s-a produs in zona capului. Seara si in medii abundente in apa, intepaturile acestor insecte pot fi chiar fatale.
-
Semne de alerta
De la intepaturile de paianjen apare o umflatura dureroasa. Bolnavul prezinta contractii musculare si o stare generala rea, cu respiratie greoaie si accelerarea pulsului. Intepaturile anumitor specii de paianjen pot produce moartea: vaduva-neagra si pustnicul. Primul este negru lucios, cu un semn rosu in forma de clepsidra pe burta, iar al doilea este maro, cu un semn alb pe spate in forma de vioara. Daca ne-a intepat, este bine sa prindem insecta pentru a o identifica si, in functie de specie, sa beneficiem de tratament adecvat in cel mai scurt timp. In general, intepaturile de insecte pot provoca urticarie, prurit ocular, senzatie de constrictie in gat si in piept, dificultati de respiratie, confuzie, vorbire incoerenta, crampe abdominale, greata si varsaturi, scaderea tensiunii arteriale care poate conduce la pierderea constiintei. Daca avem cel putin unul dintre aceste simptome, trebuie sa ajungem la spital. Pana atunci, zona trebuie spalata cu apa si sapun, dezinfectata cu alcool sau o solutie din apa cu bicarbonat de sodiu.
-
Leacuri din frunze proaspete
Remediile naturiste pentru intepaturi de insecte constau in tamponari sau aplicatii locale cu uleiuri volatile (de menta), tincturi, infuzii sau frunze proaspete din urmatoarele plante: busuioc (frunze zdrobite), menta, cimbru de gradina (infuzie concentrata, preparata din 2 linguri de planta la o cana de apa), salvie (frunze zdrobite sau tinctura din 20 g frunze macerate in 100 ml alcool), pelin (frectionari cu frunze proaspete). Umflaturile mari pot fi atenuate aplicand lut sau namol pe ele. Compresa de ceapa sau lamaie dezinfecteaza, racoreste, calmeaza si reduce umflaturile. Se aplica pe locul intepaturii 1 felie de lamaie sau 1 felie de ceapa si se fixeaza cu un plasture. Frunzele de patlagina lata sau ingusta au efect descongestionant si calmant, dar numai daca se intervine rapid. Se mai pot aplica frunze strivite de coacaz negru sau de soc sau se pot face tamponari cu bitter suedez.
Medicamentul numit venin
Intepatura albinelor este neplacuta sau chiar daunatoare. Dar exista si o forma de terapie pe baza veninului de albine, recomandat numai persoanelor nealergice si numai aplicat de catre specialist. Veninul albinelor producatoare de miere are in componenta sa 18 substante active benefice organismului. Unele stimuleaza secretia de cortizon a glandelor suprarenale. Altele lupta cu bacteriile. Melitina, cea mai importanta substanta, este unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decat hidrocortizonul). Adolapinul este un alt antiinflamator puternic, avind si rol analgezic. Cele mai bune rezultate ale veninului de albine sunt in reumatism. Ajuta in scaderea durerilor si a umflaturilor. in cazul artritei reumatoide, nodulii se pot reduce ca marime. Chiar colitele ulceroase sau astmul pot fi ameliorate. Inflamarea tendoanelor si ranile care apar in alte zone raspund foarte bine la terapia cu venin de albine. la fel, durerile cronice de spate si gat. Ranile si tesuturile cu cicatrice sunt inmuiate de substantele din venin, se pot netezi si pot recapata culoarea. Specialistii americani in imunologie studiaza efectele extrasului de venin de albine pe pacientii care sufera de scleroza multipla, punandu-si sperante in gasirea unei terapii salvatoare.