Diabetul tinut sub control!
Diabetul este o afectiune care se caracterizeaza prin prezenta zaharului in urina, cauza principala fiind proasta functionare a celulelor pancreatice. Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli endocrine si se caracterizeaza prin valori crescute ale glicemiei (glucoza in sange), de peste 100 mg/l. Boala afecteaza toate categoriile de varsta si poate fi de tipul I sau insulino- dependent, mai frecvent la copii si tineri, si de tipul II sau noninsulino-dependent. Functia pancreatica poate fi stimulata prin dusuri calde prelungite de 2-3 ori pe zi. Cea mai buna dieta pentru diabetici este un regim de legume nefainoase si supe de legume. Acestea ajuta pancreasul epuizat, al carui principal element este un compus de potasiu. Indiferent de medicatie, organismul trebuie adus la o greutate normala. Multi diabetici pierd din greutate, dar exista si bolnavi obezi. Diabeticii trebuie sa manance des, de sase ori pe zi, aceeasi cantitate pe care o mancau la trei mese. Se recomanda o alimentatie lacto-vegetariana, bogata in vitamine si saruri minerale. Se bea o lingura de ulei de masline sau si mai bine ulei de cocos ( exista ulei de cocos si fara gustul de cocos pentru cei care nu suporta) pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apa, inainte de mese. Cand apare senzatia de foame, se consuma un fruct, o felie de paine prajita, un morcov, o rosie sau cateva felii de castravete. Se vor face bai progresive la picioare, dusuri reci, frectii, spalari cu otet de mere.
Ovaz, orz si infuzii
Curele bazate pe cereale sunt preferate de cele mai multe persoane aflate in regim de slabire. Ovazul poate fi numit alimentul dietetic numarul 1. Sub forma de faina, crupe si fulgi, ovazul sporeste imunitatea si ajuta la vindecarea unor afectiuni majore ca diabetul, cancerul si hipertensiunea, bolile de plamini. Dar, pentru a slabi, nu mancati in aceeasi zi, cereale, cartofi si orez. Cerealele se combina bine cu uleiurile vegetale si legumele proaspete. Cerealele contin in medie 75% glucide (in special amidon), 10-15% proteine, 2% grasimi, fiind bogate in fibre, vitamine si minerale. Un pahar de orz decojit contine 6 grame de fibre (cam un sfert din necesarul unei zile), mai putin de un gram de grasimi si mai mult de 40 de grame de carbohidrati care cresc ritmul de ardere a grasimilor. Tot pentru slabit, fitoterapia recomanda infuzie din frunze de papadie, doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale. Frunzele tinere se pot consuma sub forma de salata, primavara. Osul iepurelui ( Ononis spinosa) , popular “casul iepurelui”, este considerat un diuretic complet inofensiv pentru intregul organism. in plus, contine o serie de substante de natura glucozidica si saruri minerale, avand astfel proprietatea de a stimula secretiile glandelor, avand actiune diuretica si depurativa. Ceaiul se prepara din 4 linguri de radacina maruntita la un litru de apa si se fierbe timp de 30 de minute. Lichidul se strecoara, se indulceste si se bea pe parcursul unei zile.
Numai legume si fructe
Dieta cu cruditati presupune sa nu consumam decat alimente nepreparate termic, pentru o perioada de minimum 30 de zile. Puteti manca din belsug legume crude sub forma de salate, sucuri, fructe crude, fulgi de cereale (grau, orz, ovaz), miere si polen de albine. Un loc special il vor ocupa in cadrul acestei diete oleaginoasele: seminte de floarea-soarelui, dovleac si susan neprajite, miezul de nuca, arahidele si alunele neprajite. Acestea le puteti consuma in voie si, astfel, veti scapa de senzatia chinuitoare de foame. In plus, ele sunt foarte bogate in vitaminele E si F, cele care favorizeaza normalizarea proceselor trofice la nivelul pielii. Dieta 50% e considerata nu doar regim de slabire ci si tratament pentru afectiuni dermatologice din cele mai diverse, de la acneea vulgara, la psoriazis si dermatite atipice. Conditia esentiala pentru succesul ei deplin este ca 50% din hrana sa fie constituita din legume si fructe. Produsele lactate, iaurturi, branza degresata, lapte si ouale sunt permise in cantitati moderate. Fiecare masa va incepe cu sucuri din legume cum ar fi telina, patrunjel, ridichi, combinate cu suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masa salatele de cruditati cu legume bogate in fibre: morcov, varza, patrunjel, salata verde, spanac, sfecla rosie. Puteti consuma paine graham. Este de preferat ca uleiul rafinat sa fie inlocuit cu cel presat la rece.
Alte cure de slabire
– Cura cu otet de mere: Se pun doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa. Se bea cate un pahar de trei ori pe zi, in timpul meselor.
– Cura de rosii: Se bea cate o cana cu suc de rosii, in fiecare zi, dimineata, pe stomacul gol.
– Cura cu telina: Se bea un pahar mic de suc de telina dimineata, pe stomacul gol.
– Cura cu struguri: Se consuma cate doua kilograme de struguri pe zi, doua zile pe saptamana, fara a mai manca nimic altceva.
Leacuri pentru diabet
– Ceai neindulcit din frunze de afin (cel mai eficient hipoglicemiant)
– Infuzie de frunze de dud (1-2 linguri frunze/cana), 2-3 cani/zi
– Ceai de frunze de nuc (1 lingurita/cana). Se beau 2 cani/zi.
– Alte ceaiuri: de frunze de salvie, urzica, radacini de brusture, frunze de frag (2 lingurite/200 ml apa-2 cani/zi), anghinare, cicoare, muschi de piatra, creson, turita-mare, obligeana (6 inghitituri/zi), soc, visc (macerat), trei-frati-patati (infuzie sau macerat la rece-1 lingurita/1 cana apa, 2-3 cani/zi), frunze de mur (infuzie sau decoct-3 cani/zi).
– Suc de creson (nasturel) – 60-150 ml/zi, amestecat cu apa sau lapte.
– Vin de praz: peste 500 g praz taiat pana la varfurile verzi se toarna 700 ml vin alb si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza si se toarna in sticle. Se bea dimineata si seara cate o gura. Resturile pot fi puse pe paine si mancate.
– Rachiu de usturoi: se zdrobesc 3 capatani mari de usturoi, se pun intr-o sticla de un litru, care se umple apoi cu rachiu de secara si se lasa 14 zile. In fiecare zi inainte de micul dejun se ia o lingurita din macerat, daca nu sunt probleme de stomac.
– Se iau 15 g de pastai de fasole, uscate si marutite, se pun in 200 ml de apa fierbinte, se fierb 10 minute la foc mic, apoi se strecoara. Se iau cate doua linguri din acest decoct, de 3 ori/zi, inainte de masa.